Rólunk


Mivel foglalkozunk?


Kik vagyunk mi?


Ki vagy Te?


10 ok, hogy miért utazz velünk


Mérföldkövek

1995
Serfőző Zoltán, mint debreceni, földrajz szakos egyetemista egy csoporttársával megszervezi az első buszos utazást Albániába egy Ikarus busszal és egy IFA teherautóval.

1996
Egy miskolci utazási iroda szárnyai alatt Serfőző Zoltán már 7 utazást szervez Albániába, egyet Erdélybe és egyet Olaszországba. Ezzel elindul Magyarországon a kalandtúrák szervezése. Megszületik a Dél-olasz vulkántúra, mint a ma is futó, legrégebbi utazás. Lezajlik az első, máig legkalandosabb felderítés, azaz egy új utazás előzetes terepbejárása Marokkóban.

1997-2000
Albánia bezárul, de sikeres buszos utazások valósulnak meg Olaszországba, Marokkóba és Erdélybe. Az első repülős utazás Egyiptomba indul, majd követi India és Izland. Megjelennek az első színes katalógusok többezres példányban, és elindul a weboldal első, ma már kezdetlegesnek számító verziója. Új utazások indulnak az Alpokba, Görögországba, Erdélybe és Törökországba.

2001-2002
Megalakul a Baraka Világjáró kft-t, ami a mai napig sikeresen működik. A cég átköltözik a jelenlegi, Miskolc belvárosában található irodába. A kínálat többek között Nepállal, Kenyával, Norvégiával, Korzikával, a Pireneusokkal, Skóciával és Portugáliával bővül. Több éven át rendszeres a részvétel kiállítóként a budapesti Utazás Kiállításon egyre nagyobb alapterületű, saját standokkal.

2003-2005
Az országban először – elindulnak a via ferrata túrák és a kalandnyaralások. A túravezetők száma eléri a 26-ot. Már Dél-Afrikába, Ugandába, a Kilimandzsáróra, Peruba, Ladakh-ba, Kamcsatkára és Vietnamba is indulnak utazások. Saját tengeri kajakokkal elindulnak a vízitúrák. Egy budapesti előadóhelyiségben a túravezetők rendszeresen diavetítéseket tartanak sokszor több száz résztvevő előtt.

2006-2007
Duplájára bővül az iroda alapterülete, megvásárlásra és alapos átépítésre kerül az egész épület. A Baraka azóta is itt működik. A kínálatban egyre több a gyalogtúra: Júliai-Alpok, Dolomitok, Svájc, Korzika, Mont Blanc körtúra, Everest alaptábor, Patagónia. Ebben az évben – Magyarországon először – elindulnak a hótalpas túrák. Már a sokadik utazás indul Burmába, Borneóra, Balira, Kínába, Laoszba, Tibetbe, Kubába és Ecuadorba is.

2008-2009
Elindulnak a cégek számára szervezett incentive utazások. A csúcsidőszakban egyszerre 8 túravezető tartózkodik csak Kubában különféle csoportokkal. Saját kerékpárokkal elindulnak az első bringatúrák. Elkészül a legszebb Baraka katalógus, ami kreatív díjat nyer a magyarországi utazási irodák között. A gazdasági válságban sok utazási iroda tönkremegy, ugyanakkor a Baraka a legnehezebb időszakban is nyereséges marad.

2010-2012
Elstartol a Facebook oldal, az állandó túravezetők száma már 30 fölötti. A megváltozott szokásokhoz alkalmazkodva nem jelenik meg több nyomtatott katalógus. Ugyanakkor teljesen újjáépül a honlap, több ezer fotóval kiegészülve. Egyre kedveltebbek a kalandnyaralások. Provence, Toszkána, a Lipari-szigetek, Madeira és Bali azóta is a legnagyobb kedvencek közé tartozik.

2013-2015
Egyre több utazásról készül rövidfilm, amik a YouTube és Vimeo csatornákon érhetőek el. Elindul a BarakaBlog, és egyre több profi fotós vesz részt az utazásokon. Kiteljesedik a Délkelet-ázsiai utak kínálata és egyre erősebbek a téli szezonok. Dinamikusan emelkedik a gyalogtúrákon résztvevők száma, ahogy növekszik a kerékpár- és kajaktúrák, valamint az országjárások és kalandnyaralások utaslétszáma is. 1996 óta a Dél-olasz vulkántúrát még mindig imádják az utasok.

2016-2019
23 év tapasztalat, 1500 csoportos utazás és 40.000 utas van mögöttünk. Megújult honlappal és rengeteg új ötlettel vágunk bele újabb 20 évbe.
 

Mit jelent a Baraka szó?

Milyen egy igazi Baraka utazás?

 • A legtöbb utazás gerincét a természeti látnivalók adják, amiket aktívan fedezünk fel: túrázunk, kerékpározunk, kajakozunk. 
 • Az aktív programokat pihenés, városnézések és kulturális látnivalók egészítik ki. A hangsúly persze utanként eltérő. Van ahol a túrák mellett alig jut idő városnézésre, más utazások viszont kevesebb túrát tartalmaznak.
 • A túrák csak annyira nehezek, hogy azokat minden egészséges, mozgást szerető és átlagosan sportos erőnlétű résztvevő örömmel tudja teljesíteni. Vannak persze nehezebb és könnyebb túrák; közöttük folyamatos az átmenet. 
 • Az utakon mindig nagyon jó társaság alakul ki. Aki szeret túrázni, bringázni vagy kajakozni, csak színes egyéniség lehet. Ez a garancia az utazások jó hangulatához. 
 • Az utazásokat körültekintően szervezzük meg, jelentős hozzáadott értékkel dolgozunk.
 • A csoportokat mindig, egy, két vagy három túravezető kíséri.
   
Mivel utazunk?
 • Autóbuszokkal, kis mikrobuszokkal és 50 fős nagybuszokkal.
 • Repülővel, néha helikopterrel vagy hőlégballonnal.
 • Overland expedíciós járművekkel.
 • Nagy kompokkal, kirándulóhajókkal és motorcsónakokkal.
 • Időnként saját autókkal vagy vonattal.
 • Terepjárókkal, riksákkal, taxikkal vagy épp lovasszekerekkel. 
   
Hol töltjük az éjszakákat?
 • Főleg szállodákban, apartmanokban, panziókban, motelekben, vendégházakban, ifjúsági szállókon. Ahol tehetjük, kétágyas szobákat foglalunk, de gyakran adódik néhány három vagy négy fős szoba is. Kerüljük a luxust. Nem a csodaszép szállodák miatt utazunk egy-egy országba, hanem hogy megismerjük azokat.
 • Számos éjszakát töltünk kempingekben, sátorban. Ennél természetközelibb szállástípust aligha találnánk. Európában Neked kell sátrat hoznod, más földrészeken mi biztosítjuk.
 
Mit szoktunk enni az utazásokon?
 • Mindenhol imádjuk a helyi konyhát! Franciaországban meg kell kóstolni a quiche-t, Izlandon a báránylevest, Nepálban a momót, Thaiföldön a pad thai csirkét, Korzikán a fiadone-t. Az éttermek árai a legtöbb országban nem magasabbak a magyarországi áraknál, és a helyi ételek felfedezése szorosan hozzátartozik az ország megismeréséhez.
 • Az utazásaink teljes változatosságot mutatnak az étkezések terén. Ha egy utazás önellátó, akkor nem biztosítunk étkezést; ez főleg a kempinges útjainkra jellemző. Hozhatsz otthonról finomságokat, vásárolhatsz a helyi üzletekben és kipróbálhatod az éttermeket.
 • A legtöbb utunkon biztosítjuk a reggelit, sőt sok esetben a vacsorát is. Mindig hagyunk időt a vásárlásra és az éttermi étkezésekre. Néhány utunkon napi háromszori étkezést biztosítunk, de ez tényleg csak ritkán jellemző.
   

Ars poetica

Nézz szét, mi van itt! Mindenütt csalás, hazugság és önös érdekek. Nyakkendőtűk csillogása, rádiótelefonok és benzingőz. Hajtás, stressz és a barátaid szépen elmaradnak. Lassan már semmihez sem lesz kedved. Már majdnem belefáradsz a harcba és beilleszkedsz, majdnem behúz téged is a nagyvárosi daráló és tucatember leszel. De éppen jókor fordítasz hátat ennek az egésznek, rájössz, hogy neked több kell, neked más kell, neked vannak fontosabb érzéseid is. 

Összeszeded a pénzt, persze még több pénzt, mint tavaly. Új hátizsákra megint nem futotta, szakadt bakancsod is maradt a régi. De nem baj, a lényeg, hogy nem ülsz otthon egész nyáron. Fél éve kitaláltad már, hová mész, az útikönyvek, térképek mind a fejedben vannak. Szokás szerint előző este pakolsz össze, reggel álmosan rontasz ki az állomásra. Tolongás, tömeg, zűrzavar, de te már nem azért mész, mint a többi, neked komoly céljaid vannak.

Végre fent vagy a hegyekben. Sátorban alszol, hajnalban kelsz, álmosan indulsz napfelkeltét nézni. Iszonyú hideg van, de itt a hideg is jó. Köd van, de hihetetlenül tiszta a levegő. Mások a dimenziók. Leegyszerűsödnek és felélénkülnek az ember érzései, nincs stressz, semmi sincs, ami a „másik“ világból megzavarna. Itt most nagyon-nagyon jó minden...

Hajnal – napfelkelte. Fantasztikus... Reggeli az alpin konyhaművészet remekeiből. Összepakoltok, rettentő hátizsákok súlya alatt görnyedtek, de itt szenvedni is jó, olyan magasztos érzés. Tapossátok az utat, egyre feljebb és feljebb. Meg kell mászni azt a nagy hegyet, ami előttetek van, fel kell jutni a tetejére. Hogy miért? Buta kérdés, mert ott van...

Lepusztulva, fáradtan, de feljuttok. Nem igaz, mi van itt! Őrület! Nem érted, miért pocsékoltad eddig másra az életed. Ez ér valamit. Lehet, hogy ez éri a legtöbbet? Nem beszéltek, emelkedett a hangulat. Mindenki magába mélyed. Valaki sír, nem bírja befogadni ezt az egészet... 

Van a természet, vagy te, van a hátizsákod, és vannak az érzéseid, a félelmeid, a vágyaid. Ilyen egyszerű, más nem kell. Korlátot csak saját határaid jelentenek. Ez az, amit úgy hívnak: szabadság. Egyre nehezebb rátalálni, egyre messzebbre kell menekülnöd a hétköznapokból, hogy megtaláld. De még vannak helyek, ahová menekülhetsz, ahol olyan más minden.

Lejöttök, megpihentek a völgyben. Sátrat állítasz, berámoltok, vízért mész a patakhoz, már egy hete nem mosdottál, de világmegváltó gondolataid vannak. Haza kell menned, hisz kezdődik az iskola, a munka. De közben más ember lettél, máshogy lesz ezután már minden. A fontos dolgokból lényegtelenek lettek, a lényegtelenekből a legfontosabbak. Valahogy minden átértékelődött. Te tudsz valamit, amit a többiek nem. Te jobban kibírod ezt az egészet, ezt az emberalkotta embertelen világot. Te választhatsz, hogy melyik kell...

Persze a legfontosabb itt is, hogy magaddal legyél tisztában.

Választhatsz! Akár most is... Rajta!